sâmbătă, 6 mai 2017

Cine l-ar fi putut interpreta pe Dumnezeu?

* Am văzut vreo două filme în care Dumnezeu apare în carne și oase. Cine L-ar fi putut interpreta pe El? Paul Newman, De Niro, Anthony Quinn? Ar fi mers așa și așa. Dar regizorii au fost inspirați și l-au distribuit de fiecare dată pe Morgan Freeman. Este desăvârșit. Surâs cald, șugubăț. Umor blând, generos. N-am văzut în ochii nimănui atâta toleranță firesc exprimată, atâta compasiune încurajatoare, atâta inocență bărbătească, izvorâtă dintr-o mare iubire față de oameni.
*Emmanuel Macron a câștigat alegerile prezidențiale din Franța, centrul lumii nu numai al lumii artistice, ci și al gândirii eliberate de orice prejudecăți. Mi se pare un politician de anvergură nu un căcăcar român care își votează singur privilegii. Pentru Franța va fi mai bine. Dar pentru Europa? Vive la France!
* Aprecierea unui autor în vârstă de către criticii/scriitorii/cititorii tineri este esențială, fiindcă cei din urmă reprezintă viitorul. Ei sunt oamenii momentului într-o literatură și decid destinul celor mai multor opere.

Niciun comentariu: