miercuri, 22 aprilie 2015

Nu știu cum să mă exprim...

...fără să-i jignesc pe japonezi.
Am trăit s-o văd și p-asta!
Pe un canal de ținută, un japonez - profesor universitar? - vorbea, foarte serios, despre faptul că topirea calotei glaciare ar fi un fapt benefic pentru omenire. Înțelegeți dumneavoastră? Dacă ar dispărea toată gheața de pe planetă, s-ar deschide noi rute comerciale, civilizația noastră ar înflori, iar posibilele urmări negative ar fi stopate la timp de...înțelepciunea omenească. Să acceptăm ideea asta înseamnă să fim deschiși către nou și către progres. Vă vine să credeți? E ca și cum Băse ar ieși pe sticlă și ne-ar grăi, rânjind, că ar fi bine să murim toți și să rămână, într-o colibă, el și Nuți. Ar urma ca progeniturile lor să umple pământul, iar dezastrele pe care demenții le-ar putea provoca să fie împiedicate de vreun descendent genial. Să nu fii de acord cu viziunea asta ar însemna să nu fii deschis către viitor. Uite că și alte popoare au faliții lor!
Am o mare admirație pentru Japonia și mai ales pentru scriitorii niponi. Cred că omul ăla este o excepție nefericită, într-o națiune minunată.


P. S. La Barcelona joacă ultimii fotbaliști-artiști. În condițiile în care se acceptă pumnii în stomac și gheara în gât pentru a intra în posesia mingii, genii ca Maradona, Ronaldinho și Messi nu vor mai apărea. Probabil că jucătorii menționați sunt cei mai mari din istorie. În orice caz, doar pe ei i-am văzut făcând simple jaloane din adversari în fața cărora oricine își poate scoate pălăria.

7 comentarii:

Interzisa spunea...

mă depășește subiectul ...

ștefan s. spunea...

...într-o colibă, el și Nuți!!!
Un scurt exercițiu... de a regândi umanitatea!
Dacă i-ați cunoaște mai bine, ați vedea că nici japonezii nu mai sunt aceeași japonezi.
Cred că vă e cunoscut episodul cu ,,O scrisoare pierdută” jucată de o trupă de actori români pe o scenă din Japonia. În presa de a doua zi a apărut următoarea ,,nedumerire”: de unde cunoștea Caragiale, un dramaturg român și total necunoscut pentru ei, realitățile socio-politice ale Japoniei?
Lumea... e aceeași lume peste tot, așa s-ar putea spune.
Numai bine și spor în toate!

Şerban Tomşa spunea...

Interzisa,
Adică nu vă dați seama ce-ar însemna topirea calotei glaciare?

Şerban Tomşa spunea...

Ștefan S.,
Mulțumesc pentru că ați amintit episodul cu Caragiale. Știam că sunt proști și printre japonezi, dar nu de calibrul ăsta.

Şerban Tomşa spunea...

Interzisa,
Nici eu nu sunt perfect documentat, dar bănuiesc că după topirea calotei glaciare, o mare parte a Japoniei va fi înecată de ape. Se vor urca toți pe muntele Fuji și să vezi atunci plimbări pe rute comerciale!

Anonim spunea...

lumea vorbeste de multe ori in necunostinta de cauza...plus ca daca ai asemenea teorii si pe deasupra esti intelectual inseamna ca nu ne-a mai ramas multe zile de trait pe acest pamant :)

Şerban Tomşa spunea...

piratulcinefil,
Aveți dreptate. Inconștiența și lăcomia ne vor pierde.