sâmbătă, 31 ianuarie 2015

Cum să devii milionar

       Într-o convorbire cu tatăl său, Eliot Rosewater arată cum te poți îmbogăți într-o societate capitalistă, spulberând prejudecățile curente, vehiculate de posesorii marilor averi.
- Dacă nu există Fluviul Bogăției, atunci cum se face că eu am câștigat azi zece mii de dolari doar moțăind, scărpinându-mă și răspunzând din când în când la telefon? ( zice Eliot - n. m. Ș. T.)
- Orice american mai poate încă să facă avere.
- Sigur - cu condiția să i se spună când e încă tânăr că există un Fluviu al Bogăției, că acesta n-are nimic echitabil în el, că mai bine-ar fi să uite de roboteală, merite și câștiguri cinstite, sau alte asemenea rahaturi, și să se ducă acolo unde-i fluviul cu pricina. << Mergeți acolo unde-s cei avuți și puternici >>, le-aș spune, << și învățați-le năravurile. Ei pot fi ușor lingușițí sau speriațí. Lingușițí-i cât putețí ori băgațí groaza în ei și într-una din nopțile fără lună o să-i vedeți ducându-și degetul la gură, avertizându-vă să nu mai faceți niciun zgomot. Și-or să vă conducă prin beznă la fluviul cel mai lat și mai adânc din câte a văzut vreodată omul. O să vă arate locul vostru pe malul lui și o să primiți o găleată. Înfulecați cât puteți, dar încercați să nu faceți prea mult zgomot, căci v-ar putea auzi săracul. >>” ( Kurt Vonnegut, Fii binecuvântat, domnule Rosewater, Editura Univers, București, 1980)

Niciun comentariu: