luni, 20 octombrie 2014

Omagiu târziu lui Radu Ilie Mânecuță

      Radu Ilie Mânecuță este un savant român, bine ancorat într-o realitate spirituală inaccesibilă celor mai mulți dintre noi. I-am citit câteva cărți - Bioenergia, darul Divinității, Taina longevității, Evanghelia Păcii - și am rămas impresionat de modul de argumentare, bazat pe documente incontestabile, al autorului. Evanghelia Păcii este/ar trebui să fie o revelație în peisajul credinței ortodoxe de la noi. ( L-am și întrebat, într-o scrisoare, care este religia care se apropie cel mai mult de Adevăr. Și mi-a răspuns, cu explicații suplimentare, că ortodoxia este calea cea mai curată către Dumnezeu. )
       Cu mai mulți ani în urmă, după ce nu dormisem nicio secundă vreo trei luni, mi-am amintit că, la sfârșitul unei cărți, Radu Ilie Mânecuță își dădea și adresa : comuna Ucea de Jos, județul Brașov. Era vremea când el apărea și la emisiunile făcute de Paul Moraru, la OTV. M-am gândit că un învățat care stăpânește atât de multe lucruri, legate într-o concepție rotundă, trebuie să știe și cum se vindecă insomnia. I-am scris, iar omul mi-a răspuns pe larg, cu o caligrafie inconfundabilă și cu informații nu numai surprinzătoare, ci și foarte utile. M-a sfătuit să folosesc dispozitivul LUCAB, pus în vânzare de Fabrica de Ferite Urziceni, mi-a sugerat cum să mă hrănesc și mi-a dat numărul de telefon al bioenergoterapeutului George Fetică, originar din Giurgiu, dar având un cabinet pe Calea Victoriei, între casa de modă ”Venus” și sediul poliției. M-a învățat și niște rugăciuni de protecție care s-au dovedit prea puternice pentru nivelul spiritual la care mă aflam atunci și au stârnit energii negative de nestăvilit. În plus, Radu Ilie Mânecuță mi-a comunicat că în rugăciunea Tatăl nostru, construcția ” și nu ne duce pe noi în ispită este greșit tradusă. Corect este : ” Și nu ne lăsa pe noi să cădem în ispită.” Dumnezeu nu ispitește pe nimeni!
       Îmi răspundea prompt la misive, cu nesecată amabilitate. A făcut-o până prin 2011, când între noi s-a așternut tăcerea. L-am căutat pe net multă vreme și am dat peste un blog care îi aparține. Ultima postare a fost făcută pe 16 martie 2012. Ce s-a întâmplat cu cărturarul? Știu că era în vârstă, dar avea o credință puternică și, la temerile și incertitudinile mele, răspundea cu optimism, că Binele este mult mai puternic decât răul și că nu-i lasă acestuia din urmă nicio șansă.
       Pe cei care vizitează acest blog și care dețin mai multe informații despre Radu Ilie Mânecuță,  îi rog mult să-mi scrie. Îi mulțumesc pe această cale lui Radu Ilie Mânecuță pentru ajutorul pe care mi l-a dat într-un moment greu al vieții mele. Îi voi fi totdeauna recunoscător. Cărțile pe care le-am menționat, plus Nutriția omului, act sacru, ne luminează mințile încurcate într-un pragmatism păgubos și ne arată calea vieții și a dreptei credințe.
   

2 comentarii:

ștefan s. spunea...

Trei luni de insomnie?!... Ați avut ceva de pătimit, domnule Șerban Tomșa!
Toate cele bune vă doresc!

Şerban Tomşa spunea...

Ștefan S.,
Insomnii am din clasa a VII-a. Dacă aș adăuga toate nopțile nedormite, aș face mulți ani. Dar au fost luni succesive în care nu am închis un ochi. Am rezolvat de fiecare dată problema, dar au apărut alte cauze. Ultima, de neînlăturat, este un vaccin antitetanos făcut prin 1996.
Vă doresc și eu numai bine!