vineri, 15 august 2014

”Wanted”. Text preluat de pe blogul lui Scorchfield


        ”Inscripția scrie bine; daciae, nu dacicus cum am crede imediat.Horea aparține Daciei, nu a cucerit-o.Diferența între posesie și apartenență este discutabilă. Este vorba de timp, de ev, de perioadă.
        Poți fi oricând cuceritor, dar niciodată să aparții pământului cucerit imediat.Pentru a face o comparație contemporană, vin cu creditul imobiliar; casa îți aparține după ce ai achitat integral nu numai debitul , dar și toate spezele create de acestea. De aceea patriotismul nu se referă la felul în care poți, simbriaș fiind, să zidești casa altuia ca fiind a ta ulterior; proprietarul nefiind în stare să-ți achite serviciile referitoare la casa sa.
        Nu poți lupta în țara altuia ca fiind țara ta; devii mercenar. Ulterior devii ceea ce astăzi se definește ca criminal de război.
        De unde divagația?!De la felul în care Byron a luptat pentru independența Greciei fără a trage un glonte, a murit de glonte.Astăzi în Ucraina, luptă sârbi de partea separatiștilor ruși.Însăși ideea de separatiști ruși este discutabilă, deja sunt mercenari.
        Horea a murit atât de repede încât nu a reușit să coboare la vale, numai Avram Iancu a făcut-o. Felul acesta naționalist nu ține decât de felul în care reușești să te exprimi ca identitate a locului. A coborî la vale înseamnă un drum relativ scurt. Mercenarul parcurge un drum relativ lung. De aceea, în drumul acesta el își pierde identitatea și nu mai devine al locul, ci cuceritor al locului.”

http://scorchfield.blogspot.ro/

2 comentarii:

Scorchfield spunea...

Textul sare repede de la o idee la alta, scris în grabă; în final trebuie doar să nu uităm de locul pământenesc care ne definește și dacă găsim altul, trebuie să dovedim că aparținem acestuia din urmă.

Şerban Tomşa spunea...

Scorchfield,
Textul este admirabil, așa cum sunt cele mai multe de pe strălucitorul dumneavoastră blog. Mă seduce acest mod de a elibera din frâu ideile, pe jumătate în lumină, pe jumătate într-o umbră plină de înțelesuri.