duminică, 3 noiembrie 2013

O informaţie

Mărmureanu: Urmează un cutremur FOARTE ADÂNC. Ce zone vor avea cel mai mult de suferit

marmureanuUn cutremur „foarte adânc”, comparabil cu cele din 1802 sau 1940 (care au avut magnitudini de 7,7 și respectiv 7,9 grade pe scara Richter) ar urma să se producă în Vrancea, este de părere profesorul Gheorghe Mărmureanu. Într-o emisiune difuzată duminică dimineață de Pro TV, Mărmureanu a susținut că zona de risc va fi în principal sudul Moldovei, nordul Dobrogei și Basarabia și mai puțin Capitala. „Eu am spus că urmează acum un cutremur foarte adânc. Aşa rezultă din analizele noastre. Poate să fie tip ’40 sau poate să fie tip 1802”, a spus Gheorghe Mărmureanu, citat de mediafax.ro. „În acest caz, Moldova apare, Basarabia, Chişinău, Odessa. În România, este vorba despre Focşani, Bacău, mai puţin Iaşiul. Bucureştiul va fi mai puţin, din punctul meu de vedere. Asta v-o spun că inginer constructor. (…) Galaţi, Tulcea…”, a mai declarat profesorul Mărmureanu. El a admis că pot avea loc în perioada următoare cutremure de mai mici dimensiuni, dar a susținut că într-adevăr periculos ar fi un cutremur peste 7 grade. „Vrancea la 6,5 dansează (…) Vrancea e periculoasă atunci când magnitudinea pe scara Richter e de peste 7 – 7,1. De exemplu, în 1986 a fost un cutremur la 131 de kilometri adâncime și a fost exact de 7 și suntem toți aici”, a mai spus Mărmureanu. „Putem avea cutremure până în 7, am spus-o oricând, cel puţin în ultimii cinci-şase ani. Un cutremur poate fi în orice zi, în orice noapte. Un cutremur de până în 7 şi chiar 7 nu produce pierderi de vieţi omeneşti şi nici de bunuri materiale”, a mai opinat profesorul.
Ștefan Sandu, A.M.PRESS

6 comentarii:

ștefan s. spunea...

Asta e, se apropie, fara doar si poate, un mare cutremur.
Ce putem face?...Inca nu putem stapani natura, nici macar nu o putem intelege in toate tainele ei.
Sa ne rugam sa nu vina cutremurul asta iarna, asa cum scrie la Biblie, ca in rest, Numai Dumnezeu stie ce va fi!
O duminica frumoasa sa aveti!

Şerban Tomşa spunea...

Ştefan S.,
nu e o informaţie de natură să ne vindece insomniile. Situaţia socială este cum este, acum asta ne mai trebuia. vă întorc cu drag urarea.

Horia Gârbea spunea...

Nu știe nimeni nimic, nu e predictibil. Sigur că se va produce odată și odată și că ne va găsi nepregătiți ca orice fenomen natural, chiar și un cm de zăpadă în decembrie. La ce bun să prevezi dacă nu faci nimic să reduci pierderile?

Dacă am ști data exactă cu 6 luni înainte ce am face? Ce poți consolida în 6 luni?

Şerban Tomşa spunea...

Maestre Horia Gârbea,
Ceva tot putem face : cumpărăm simulatoare de cutremure şi, precum dl Oprescu, ne jucăm cu ele şi mai rulăm nişte bani, din prea mulţii pe care îi avem. Iar presa are un cal de bătaie pentru o bună bucată de timp. Sper că sunteţi bine. Vă mulţumesc pentru vizită.

Ramona spunea...

Nu putem scăpa de condiția de „muști de-o zi”, dar încerc să nu mă mai gândesc la asta... Locuiesc în sudul Moldovei, cladirea este veche, copilul este speriat de atâtea știri cutremurătoare (recunosc,și eu la fel), ce să fac? Mă predau ca ciobanul mioritic:).
V-am găsit „Ghețarul” la Humanitas alături de „Amantul colivăresei” și, știind cu câtă căldură îl recomandați pe Radu Aldulescu, le-am luat pe amândouă . Mulțumesc pentru că mă ajutați să evadez realitatea zguduitoare.:)
Să aveți o zi frumoasă!

Şerban Tomşa spunea...

Ramona,
Aşa este. Şi ne agităm atât : " Ce zgomot şi ce furie ! "
Vă mulţumesc pentru aprecieri. "Gheţarul" este totuşi un roman mai incomod pentru cititor şi, la o viitoare ediţie, îi voi da mai multă cursivitate, chiar dacă acţiunea se petrece în mintea personajului Tom Kastelka, simultan în prezent, trecut şi viitor. Spre lectură, v-aş recomanda în mai mare măsură "Călugărul Negru".
Pe Aldulescu vi-l recomand, încă o dată, cu tot entuziasmul. Vă îmbrăţişez cu drag.