marți, 25 iunie 2013

Opinia romancierului Dan Miron despre "Călugărul Negru "

 Dan Miron este un romancier de mare valoare, în plină ascensiune, autor a trei romane publicate la edituri prestigioase :
Aşteptarea regelui pescar, Ed. Nemira
Scândurica, Ed. Polirom
Pata violetă, Ed. Polirom, 2013

      Mă bucur mult că romanul meu i-a plăcut unui om atât de talentat şi de inteligent, cum este Dan Miron şi îi mulţumesc. Cu acordul său reproduc o parte - cea referitoare la carte - din mesajul pe care mi l-a trimis pe e-mail. O fac ca o manifestare a bucuriei că, luându-mă după reacţia lui Dan Miron, aş fi reuşit să-mi materializez, în text, unele intenţii artistice. Cam asta am vrut să fac, mi-a venit în cap şi când am citit recenzia lui Liviu Drugă.


 "Am incheiat, in sfarsit, romanul tau. L-am recitit, iar partea finala am re-recitit-o. 
Inceputul partii a doua e de-a dreptul perfect. Finalul ramane deschis, ca si cartea diavolului pe care Oreste Serbanescu, in marea lui intelepciune, alege sa n-o termine.
Tulburator, e primul cuvant care-mi vine in minte. Al doilea, e straniu. Al treilea, ca tu ai ales sa scrii in raspar cu ce se scrie acum in literatura noastra si chiar cu ce scriu si eu. 
Dar asta nu ma impiedica, dimpotriva, sa recunosc valoarea Calugarului negru. 
Ca sa intelegeti cum trebuie un roman de Serban Tomsa, m-as adresa acum publicului, trebuie sa renuntati la orice pretentie de a identifica aluzii stravezii la realitatea noastra frustra, si chiar daca ele par uneori evidente, nu va lasati pacaliti.
 Serban Tomsa creeaza deliberat propriul sau univers, cu regulile sale. Daca acceptati aceasta conventie, atunci textul lui o sa va apara asa cum e, de o frumusete enigmatica, ravasitoare, trista, precum cartile lui Borges si Kafka.
Povestile lui despre iubire, copilarie, nemurire, scris si lectura, despre intalnirile providentiale si cuvintele magice care ne pot schimba destinul, sunt atat de periculoase tocmai pentru ca au darul de a ne transporta intr-o alta lume de o frumusete de negrait, si atunci el, indurator, alege sa ne scurtcircuiteze cu istorisiri abjecte despre personaje jalnice, acuplari animalice si chiolhanuri nesfarsite. 
Se spune ca frumusetea va salva lumea, dar oare noi vom rezista contemplarii ei? Serban Tomsa pare a se indoi.
                                                        Dan Miron "

Niciun comentariu: