duminică, 12 iunie 2011

Sexualitate și putere

Ca și moda, literatura modernă a dezbrăcat femeile și le-a răpit o parte din mister. Estetica de azi refuză bunul-simț și pudoarea, suspectându-le de ipocrizie. De altfel, bunul-simț nu are ce căuta în artă. Nu ne spune el că Soarele se învârtește în jurul Pământului ?
Urmând psihanaliza, creațiile contemporane sondează adânc în inconștientul nostru. Am rămas uimit când un mare critic literar a declarat într-un interviu că „nu avem ce să căutăm acolo”.  Dimpotrivă, aș zice, găsim acolo multe chei pentru descifrarea unei personalități.
Se descoperă că Osama bin Laden era o mașină de făcut sex și că lua hapuri pentru a-și îmbunătăți potența. Am ideea fixă că visătorilor care se ratează în diferite domenii, dar mai cu seamă în cel artistic, le place să-și chinuiască semenii. De aceea vânează funcții de conducere ori se apucă de politică, pentru a ajunge în posturi de decizie și a-i face pe ceilalți să depindă de ei.  Stalin a studiat telogia, Hitler a vrut să fie pictor, Ceaușescu s-a dorit a fi poet.  Mulți l-au înjurat pe Miron Radu Paraschivescu că nu l-a încurajat pe viitorul dictator să publice poezii, fiindcă se presupunea că olteanul ar fi renunțat la viața de partid. Se vede însă treaba că nea Nicu n-a avut pic de talent - s-a văzut și atunci când se apucase să modifice versurile Imnului -, deoarece Miron era un bărbat extrem de generos și găsea calități nebănuite aspiranților la gloria literară.
Dar cum se comportă cei cărora le lipsește o doagă...sexuală ? Hitler nu avea un testicul. Lui Osama îi trebuia, în mod permanent, ca și lui Mao, Alexandru sau Napoleon, o gaură. I-au făcut-o americanii direct în cap.
Dacă s-ar studia sexualitatea lui Castro ? Dar a lui Ceaușescu ?

Un comentariu:

Şerban Tomşa spunea...

Vlad,
voi examina propunerea ta și îți voi răspunde printr-un mail.