vineri, 28 august 2009

O idee

Un om politic a mai lansat o idee : în învăţământ, profesorii trebuie să fie plătiţi după performanţe. Just ! Cum să plăteşti pe cineva care nu are rezultate ? Opinia aceasta ridică, totuşi, câteva probleme :
1. De ce numai în învăţământ să se procedeze aşa ?
2. Cine şi după ce criterii va "măsura " performanţele ?
Te pomeneşti că unul, competent, munceşte şi zece incompetenţi îl evaluează. La sportivi, lucrurile sunt clare. Dar în învăţământ ? Dacă un profesor foarte bun predă într-un sat modest, unde elevii nu sunt interesaţi de carte, este normal ca el să nu fie plătit corespunzător. Însă e vina lui ? Şi care este soluţia, în condiţiile în care acolo nu se va mai duce nimeni să predea, din moment ce nu este recompensat corespunzător ? Să fie desfiinţate şcolile ? Sau cadrele să fie remunerate după numărul purtat la pantofi sau după lungimea... nasului ? În această logică propun salarizarea şi altor categorii socio-profesionale după diferite criterii :
- Politicienii - după cât de mult dorm în Parlament şi după cât de gros sforăie ;
- Medicii - după câţi viruşi contractează, în spitale, de la pacienţi ;
- Şoferii - după numărul amenzilor primite ;
- Funcţionarii - după lungimea cozilor din faţa ghişeelor ;
- Judecătorii şi avocaţii - după câte ameninţări primesc din partea criminalilor ;
- Poliţiştii - după numărul de agresiuni suportate din partea infractorilor eliberaţi de judecători.
- Profesorii - după înjurăturile pe care li le adresează foştii elevi.
Propun, de asemenea, ca doctoratele să fie acordate în funcţie de volumul dosarelor depuse la secretariatele diferitelor facultăţi...
Ca să plăteşti oamenii după "performanţe", e necesar să creezi un cadru social care să facă posibilă funcţionarea principiului. Să-i dai, adică, celui evaluat posibilitatea de a face lucruri deosebite. Altminteri e ca şi cum te-ai duce într-un dispensar comunal şi ai spune celor de acolo :
- Dacă nu faceţi 100 de operaţii pe creier săptămânal, nu vă mai primiţi salariile.
Sau ai spune unui cal obosit şi înfometat :
- Dacă nu prinzi viteza unui Ferrari, nu mai primeşti niciun pai de mâncare...
Şi cine va decide ce "performanţe" au făcut Guvernul, Parlamentul, Preşedinţia ? Dar Elena Udrea ?
De fapt, nu ştiu cum se întâmplă, dar în România toate ideile nobile sunt discreditate când sunt puse în practică. Sunt aplicate pe dos şi sunt valabile numai pentru unii. Ceilalţi sunt... mai egali, precum porcii lui Orwell...

Niciun comentariu: